Norsk-ungarsk forening

Velkommen til NUFOs arrangementer høsten 2023

Verdig markering av frigjøringskampen i 1956

I en fullsatt sal, med 120 gjester, i Uranienborg menighetshus ble årets markering av frigjøringskampen i oktober 1956 feiret med verdighet.

Styreleder i NUFO, Peter Batta ønsket velkommen med følgende hilsen:

Kjære alle sammen!

Velkommen til denne minnemarkeringen for frigjøringskampen i Ungarn i 1956.

Innledningsvis er det en glede for meg, som styreleder i Norsk-Ungarsk forening, å fortelle at denne markeringen er et samarbeide mellom den ungarske ambassaden og NUFO.

Akkurat nå er det på dagen 67 år siden at titusener av studenter, intellektuelle og frihetsdrømmende ungarere i hemmelighet forberedte seg til å starte en revolusjon og en frihetskamp – dagen etter - den 23. oktober.

Målet var å frigjøre Ungarn fra kommunistisk diktatur og å få et land med ytringsfrihet og pressefrihet. De ønsket et selvstendig Ungarn uavhengig av COMECON og Warszawapakten.

Jeg var da 5 ½ år gammel.

Min far ledet frigjøringskampen i Øst-Ungarn og ble tidlig etterlyst. Galge ble satt opp for han i parken i Nyirbator. Vi måtte flykte for å overleve.

Min familie og jeg var blant de heldigste. Vi kom nokså tilfeldig til Norge. Det lille vi hadde hørt om Norge var at det var 2 meter snø om vinteren og isbjørner i gatene. Det har vi ikke opplevd. Derimot har vi og de fleste andre ungarere fått et godt og trygt liv her i Norge.

Det er veldig hyggelig å oppleve en fullsatt sal her i Uranienborg menighetshus på feiringen i dag.

Vi må også være takknemlige for frihetskampen i Ungarn i 1956. Den førte til et fritt Ungarn og en slutt på Sovjetunionen fra Jernteppets fall i 1989.

Som en verdig takk til Norge, som tok i mot oss, vil vi nå spille nasjonalsangene «Ja, vi elsker dette landet» og «Isten áld meg a magyart».

Etter velkomsthilsenen var det Ungarns ambassadør Eszter Sándorfi som holdt hovedtalen.

Så fulgte en kortfilm som viste oss de brutale og skjebnesvangre hendelsene som fant sted i Budapests gater i dagene etter 23. oktober 1956. Som et minne om de falne var det ett minutts stillhet. 

Den formelle minnesmarkeringen ble avsluttet med en fantastisk forestilling av den ungarske folkedansgruppen «4 for Dance». Deretter var det bevertning med ungarsk koldtbord og hyggelig samvær hvor gjestene tydeligvis koste seg.

4 for dance

Fullsatt sal

Tanoda

Tanoda har startet opp aktiviteten for barn fra 0 til 13 år. 

Se detaljert aktivitetsplan på www.osloitanoda.no.

Ungarsk festaften med Per Karangs musikervenner

Lørdag 11. november 18:00, Valkyrien Restaurant på Majorstua

I god tradisjon inviterer vi også i høst til ungarsk festaften med Per Karang og hans musikervenner. Det blir lørdag 11. november og arrangeres som vanlig på Valkyrien Restaurant på Majorstua. Vi starter fra kl. 18.00.

Vi håper på topp stemning med ungarsk festmusikk, ungarsk pop og noe klassisk. Det blir selvsagt anledning til å synge med på sanger som man kjenner.

På restauranten får man kjøpt varm og kald mat og ønsket drikke.

Gratis adgang for medlemmer av NUFO med venner og familie. Ingen påmelding.

Håper vi ses på «Valka» lørdag 11. november!

Julekonsert i Ila kirke

Fredag 8. desember kl. 19.00

Årets julekonsert arrangeres som vanlig i Ila kirke i Oslo fredag den 8. desember kl. 19.00.

Som alltid blir det fri entré og høy stemning, lover julekonsertens stifter og arrangør; Per Karang.

Krigen i Ukraina

I løpet av 2022 prioriterte styret i NUFO å besøke og avklare hvordan vår forening best kunne bidra med hjelp til ukrainske flyktninger og offere for Putins brutale angrepskrig mot Ungarns naboland.

Les mer om hvordan foreningen arbeider for å støtte flyktningene.

 Inntil videre oppfordrer vi alle medlemmer til å gi penger og andre nødvendige artikler til Røde Kors og andre seriøse hjelpeorganisasjoner.

Artikler om foreningens arrangementer og aktiviteter

Den nye generasjonen viderefører ungarske skikker og tradisjoner

Nyttårsfesten var en hyggelig start på det nye året

Julekonserten ga virkelig juleglede

Verdig minnesmarkering av frihetskampen i Ungarn i 1956