Ungarn er et historisk vinland

Tokaji Aszu er viden kjent over hele verden. Den regnes av mange som verdens beste dessertvin. Balatoni Rizling var blant de mest populære hvitvinene på 1970 og -80 tallet og Egri Bikavér var den nest mest solgte rødvinen på Vinmonopolet i Norge i de siste ti-årene på 1990-tallet. Selv i dag kan man få kjøpt rundt 70 forskjellige viner fra Ungarn på Vinmonopolet. De fleste må bestilles i ditt polutsalg eller på nettet. Du får levert varene to, tre dager senere.

I fullsatt salong på Engebret Cafe i Oslo var det ungarsk vinkveld i regi av NUFO den 6. oktober. Somelier Christian Batta holdt et meget engasjerende foredrag om Ungarn som vinland - med mange hundre års tradisjoner som vinprodusent. De tilstedeværende fikk smake hvite og røde viner fra de meste kjente distriktene, som Villány, Balaton, Eger og Tokaj. Stemningen økte naturlig nok utover i vinsmakingen og Christian høstet mange gode ord om sitt strålende kåseri. Han svarte også på en rekke spørsmål om hvordan og hvor lenge vin skal lagres, forskjellen på trekork og skrukork, Hvordan lages vinen søt eller tørr? Og mye, mye mer. Det var et krav fra forsamlingen at tilsvarende arrangement måtte gjentas i NUFO-regi.

Etter vinsmakingen var det utlodding av 5 flasker Egri Bikavér og innetktene fra loddsalget, kr. 2.540,- er sendt uavkortet til flyktningemottaket i Beregsurány ved grensen mellom Ungarn og Ukraina. Se nærmere omtale av NUFOs innsamlingaksjon på vår hjemmeside.