top of page

Verdig minnesmarkering av frihetskampen i Ungarn 23. oktober 1956.

60 medlemmer av Norsk-Ungarsk Forening (NUFO) og gode venner av Norge og Ungarn var lørdag den 6. november samlet i Uranienborg Menighetshus for å markere frihetskampen i Ungarn i oktober 1956. Foreningens leder Peter Batta ønsket velkommen og uttrykte stor glede over at man igjen kan møtes til åpne arrangementer. De siste halvannet årene har vært svært vanskelige for foreningen. Den 12. mars 2020 stengte Norge ned og alle tradisjonelle aktiviteter ble stoppet. Senere på året ble foreningens leder gjennom nærmere 30 år, Lucia Maria Nagy, syk og sovnet stille inn den 29. november. Dette skapte et alvorlig tomrom i foreningens liv. Nå er vi heldigvis i gang igjen – med ny giv, sa Batta i sin velkomsttale, og fortsatte;

I juni i år greide NUFO å gjennomføre Barnas Dag med begrenset antall deltakere ved Sognsvann. Det var påmeldt over 70 barn og voksne, men Coronabestemmelsene tillot  bare å ha  30 barn og foreldre tilstede.

Fritidsskole, medlemsaktiviteter og ny hjemmeside

Fra 1. oktober har foreningens startet opp TANODA som er en fritidsskole for ungarske barn i alderen ett til 12 år. De er delt i tre aldersgrupper og møtes annen hver helg hele høsten.


I dag arrangerer vi høstens høydepunkt og en meget viktig hendelse i Ungarns og Europas historie. Lørdag den 4. desember inviterer vi til barn og foreldre til julenissefest etter ungarske skikker.


Vi utarbeider nå nye hjemmesider for NUFO; nufo.no som blir lansert ved juletider. Ellers ønsker jeg å takke for det meget gode samarbeidet vi har med den ungarske ambassaden – med vår nye ambassadør Eszter Sándorfi og konsul Ádám Gyimesi og resten av staben.

Kultur og historie

Etter styrelederens velkomsthilsen sang forsamlingen den norske og ungarske nasjonalsangen, henholdsvis «Ja vi elsker» og «Isten áld meg a magyart».  Dette ble etterfulgt av en kort film som viste oss frigjøringskampen som startet ved parlamentet i Budapest 23. oktober og deretter spredte seg utover hele landet. Den 4. november var slaget tapt. Ungarn fikk ikke den hjelpen de hadde håpet på fra USA og Vesten – og Russerne rullet inn med ytterligere 200 000 soldater i tillegg til de som var stasjonert i landet fra før.


Ungarns nye ambassadør Eszter Sándorfi ga oss et spennende tilbakeblikk på hva som skjedde i Ungarn i de dramatiske dagene, høsten 1956.


Av de 1500 ungarske flyktningene som kom til Norge i 1956 og 1957 var det fire som ble hedret av den Ungarske regjeringen etter at jernteppet falt i 1992. Det var József Batta, Imre Gábor, Irén Illyes og Sándor Szûcs. Styreleder Peter Batta fortalte gjestene hvilke bragder disse fire hadde stått for under frigjøringskampen i 1956 og grunnen til at de fikk tildelt «Minnemedaljen 1956» på den ungarske ambassaden 28. februar 1992.


Disse fire og alle dem som ofret livet under frigjøringskampene i 1956 ble minnet og beæret med ett minutts stillhet.

Wolfgang Plagge som i mange år har vært en varm venn av Ungarn fremført deretter fantastisk klavermusikk.  Det var som å høre lydene fra revolusjonen med blod, tårer og kanoner fra tanks og skyttergraver.

Kveldens kunstneriske del ble avsluttet med ungarsk og fransk operette fremført av Tünde Gaspar og Gabor Nagy på klaver. De er begge ungarske musikere og ansatt ved Operaen i Oslo.

For å sette prikken over i-en ble det servert ungarsk gulyás, som selvfølgelig var ekte hjemmelaget.

bottom of page